Denna utställning har passerat
–
Animal Kingdom
I utställningen visas verk av 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden. Presentationen inkluderar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal och samtidskonstnärer som gör djupdykningar i det klassiska arvet. Tillsammans belyser de vår skiftande förståelse av de krafter som formar den naturliga världen och vår uppfattning om människans plats i den.
Utställningen tar avstamp i Systema naturae, Carl von Linnés inflytelserika bok om den komplexa samverkan mellan flora och fauna på vår planet. Detta klassifikationssystem inspirerade några av konsthistoriens främsta illustratörer, som genom att avbilda växtlighetens och djurrikets mångfald arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Utställningen utforskar således de biologiska illustrationernas tradition – en konstform som utvecklades med akvarellteknik innan fotografiets uppkomst. Akvarell var den vanligaste metoden, eftersom det var lätt för konstnärer att ta med sig allt som behövdes för att göra naturstudier. Ett av utställningens syften är att uppmärksamma den filosofiska dimensionen hos de biologiska illustrationerna, förutom det rent estetiska värde som akvarellerna naturligtvis har.
Utställningens historiska verk presenteras i dialog med modern konst som på ett djupt sätt gestaltar vår tids stora utmaningar. Samtidskonstnärerna i utställningen speglar ett djupgående perspektivbyte på olika filosofiskt provocerande och konceptuella sätt. Några av dem har utdöende och utrotning som tema, men istället för att reducera allt till helvetesvisioner ger de i sina verk uttryck för mer personliga reflektioner kring flera alternativ för holistiskt tänkande. Några presenterar mer lyriska svar på arvet från Linné, medan andra håller upp en spegel framför vår tendens att fly från insikten att orsaken till våra problem är våra alldagliga mänskliga beroenden.
Medverkande konstnärer: familjen Rudbeck (1600–1700-tal), Maria Sibylla Merian (1647–1717), Barbara Regina Dietzsch (1706–1783), John James Audubon (1785–1851), Magnus & Wilhelm von Wright (1805–1868 & 1810–1887), Ernst Haeckel (1834–1919), Walton Ford (f. 1960), Mark Dion (f. 1961), Christine Ödlund (f.1963), Astrid Svangren (f. 1972), Carlos Amorales (f. 1970), Nathalie Djurberg & Hans Berg (f. 1978 & 1978), samt konstnärskollektivet teamLab (grundat 2001)
Så bevarar vi verken
Flera verk i utställningens historiska del är flera hundra år gamla. Det innebär att de är mycket ömtåliga. Att de visas på Nordiska Akvarellmuseet är en unik händelse som har krävt stora förberedelser. Av bevarandeskäl får några av verken bara visas under kortare perioder. Vissa verk kommer därför vara tvungna att bytas ut under utställningens gång, medan ett fåtal endast går att se till och med v. 30 2023. De konstnärer och verk som berörs av detta är Barbara Regina Dietzsch och Maria Sibylla Merian. Av Dietzsch kommer 15 målningar att bytas ut mot 15 andra mellan 12–13 juli. Bland Merians verk byts en tavla ut, bokens uppslag ändras och sju målningar ersätts med tapet under v. 30.
Med andra ord kommer utställningen att förändras under perioden som den visas – besök oss med fördel både i början och slutet av sommaren (årskort ingår i entréavgiften).
Historisk sektion
I utställningen presenteras verk av en handfull av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal. Deras verk har länge uppmärksammats både för sin skicklighet och sitt konstnärliga inflytande. Ibland har de varit centrala för genombrott inom vetenskapsteorin. Verk av familjen Rudbeck och Maria Sibylla Merian inspirerade till exempel Carl von Linné, vars litterära verk i sin tur var en viktig utgångspunkt för Charles Darwins evolutionsteori. John James Audubon blev en ikon inom miljörörelsen i USA. Barbara Regina Dietzschs verk däremot har främst uppskattats för sina utsökta estetiska egenskaper, både under hennes livstid och idag. Ernst Haeckel högaktas både för sina bidrag till våra kunskaper om ekologi och för sina fantastiska gestaltningar av livet i havet. Hans verk var viktiga för jugendstilens utveckling och är än idag, precis som bröderna von Wrights planschverk, populära som affischer. Klassiska konstnärer: familjen Rudbeck (1600–1700-tal), Maria Sibylla Merian (1647–1717), Barbara Regina Dietzsch (1706–1783), John James Audubon (1785–1851), Magnus & Wilhelm von Wright (1805–1868 och 1810–1887), Ernst Haeckel (1834–1919)
Samtida sektion
Utställningen innehåller även verk av samtidskonstnärer som gör djupdykningar i arvet från den klassiska biologiska illustrationen. Carl von Linné och Ernst Haeckel är ett par av Christine Ödlunds inspiratörer. Ibland är det konstnärliga svaret mer lyriskt, som till exempel Astrid Svangrens meditativa installation ur binas perspektiv. Den mexikanska konstnären Carlos Amorales balanserar privata och politiska motiv i en installation som är inspirerad av familjeminnen men även genomsyras av entomologisk katastrof. Nathalie Djurbergs och Hans Bergs installationer med fåglar utstrålar tragikomiska känslor i teatral belysning, med speglar och piller som uttryck för en konfrontativ reflektion om våra egna roller och ansvarsområden. Verken av Mark Dion och Walton Ford från USA bygger på ett ironiskt erkännande av nutidens massutrotning. En stor installation med fyra verk av konstkollektivet teamLab använder botanik- och djurmotiv från asiatisk konst och filosofi för att berätta historier om cykler av död och pånyttfödelse. Att visa teamLab internationellt bidrar till att föra fram en förändringspotential genom icke-västerländska perspektiv, då varje kultur har sina individuella historier om jorden och dess levande varelser. Samtida konstnärer: Walton Ford (f. 1960), Mark Dion (f. 1961), Christine Ödlund (f.1963), Astrid Svangren (f. 1972), Carlos Amorales (f. 1970), Nathalie Djurberg & Hans Berg (f. 1978 & 1978), konstnärskollektivet teamLab (grundat 2001)
Upptäck utställningen
Audioguide
Med audioguiden kan du gå på visning i museet på egen hand. Guiden är gratis och du lyssnar på den genom din smarttelefon eller surfplatta.
Audioguide